GDO nedir? Zararları Nelerdir?

GDO ve sağlık

Evet sevgili bayanlar GDO (genetiği ile oynanmış organizma) son yıllarda gündemde olan bir konu olduğu için sizler için ayrıntılı bir yazı hazırlamaya karar verdim. GDO ‘ yu ayrıntılı bir şekilde anlatmam gerekirse hayvan ve bitkilerin DNA sı üzerinde yapılan değişim sonuncunda ortaya çıkan zararlı organizmaya denir.
GDO nun üretilme amacı başta masum gibi gösterilmeye çalışılsa da aslında tüm insanlık için büyük bir tehlikeye dönüştü.Yani dünya nüfusun hızlı artışı sonucunda kıtlık tehlikesi bahane edilerek üretiminde yüksek bir kar elde etmek başlıca amaç olsa gerek. Günümüzde GDO’ nun insan ve hayvanlar üzerinde zararlı etkisi sebebi ile özellikle son yıllarda bilinçli devletlerin GDO ya karşı önlem almasına neden oldu.Birçok gelişmiş ülke Gdo lu ürünlerde ciddi bir yasaklama getirmişti.Fakat bu yasaklamalara ve sınırlamalar bile sağladığı yüksek kar nedeni ile bu ürünler kaçak yollardan üretilerek halkın sağlığını ciddi yönde tehdit etmektedir.

 

GDO VE MISIRGDO’ lu bir ürünü nasıl ayırt edebiliriz?
Bir ürünün GDO lu olup olmadığını anlamanın tek yolu laboratuar tahlildir ki bunu normal bir vatandaşın uygulaması oldukça zordur. Ama Gdo lu bir ürünü kesin olarak anıramasak da normal bir üründen fiziksel farkını sayabiliriz.
1- GDO lu ürünler genelde düzgün şekillerde görünebilir. Yani kısaca sadace göze hitap hitap eder ..
2- GDO ürünler normalin çok üstünde bir yapıya ve büyüklüğe sahiptir. Örneğin çileklerin anormal büyüklüğü.
3- GDO ürünler tat açısından organik besinlere göre daha tatsızdır.
4- GDO belki de en önemli özelliği fiyat açısından çok daha ucuz olmasıdır.

GDO ile beslenen hayvanlarGDO lu ürünlerin zararaları nelerdir?
1- Bağışıklık sistemini zayıflatır.
2- İltihaplanmayı artırır ve metabolizmayı yavaşlatır
3- Kısırlığa neden olur
4- karaciğere ve böbreklere ciddi zarar verir
5- Hamilelik de GDO lu beslenmeden dolayı sakatlık ve bebek gelişimini olumsuz etkiler. Özellikle yapılan araştırmalarda GDO ürünlerinin kullanılması sonucunda erkekler de %50 sperm sayısının düşürüldüğü uzmanlar tarafından açıklanmıştır.
6- Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olur
7- Yaşlanmayı hızlandır.
8- Hamileliğin yani doğurganlığın azalmasına neden olur.
9- Bayanlarda yumurta kalitesini azaltır.
10- Çocuklarda erken ergenlik
11- Kanser
Sadece insanlığa değil içinde bulunan pestisit sayesinde canlı hayvanların da olumsuz yönde etki ettiği ve böceklerin bile ölümüne neden olduğu kanıtlanmıştır.

GDO lu ürünlerdenGDO lu ürünlerden çocukları etkiler mi?

Bebek ve çocuklar da vücuda giren zararlı maddeleri uzaklaştırmaya çalışan mekanizmanın olgunluğa ulaşmaması sebebi ile Gdo lu ürünlerden bizden daha çok etkilendiği bilinen bir gerçektir.
Özellikle gelişme çağında organlar üzerinde olumsuz etkisi vardır.
GDO’ nun alerjik etkisinden bahsetmiştik bu etki çocuklar üzerinde dört kat daha fazla olup bu durum bebeklerde çok daha belli oluyor.
Aldığınız paketli ürünlerin çoğunda yer alan Soya yağı , mısır, soya unu , Soya lesitini, Fruktoz, Kanola yağı , GDO içermektedir. Maalesef ki Türkiye de mısır ve soya başta olmak üzere ondan fazla ürünün GDO italine izin vermiştir ki sadece bu ürünler değil GDO ile beslenen hayvanların ürünleride sofralarımızda yer almaktadır.

Evet sevgili bayanlar GDO nun zarları anlatılmakla bitmez, Çağımızın tehlikesi GDO hakkında bilinçlenmeniz ve sağlıklı bir hayat sürmeniz dileği ile…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git