Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Neleredir?

SedromTükenmişlik sendromu isimli psikolojik hastalığı gündeme gelmesi ilk defa Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hürrem sultan karakterini oynayan Meryem üzerlinin medyaya yansıyan psikolojik rahatsızlığı ile oldu.Uzun bir süre ses getiren bu haber günümüzde popülaritesini kaybetse de bizlere daha önce duymadığımız bir rahatsızlığı tanıtmış oldu.
Bu hastalık hakkında bilgisiz olan halk bile son zamanlarda ünlü sanatçının hastalığının gündeme gelmesi ile bu hastalık konusunda ufak da olsa bilgiye sahip oldu diyebiliriz.. Aslına bakarsanız bana kalırsa tirajı komik bir durum gibi gözükse de en azından bu hastalığın belirtilerini gösteren hastalar için oldukça faydalı bir günden oluşturdu diyebilirim.

Tükenmişlik sendromu kimlerde görülür?
Özellikle mükemmeliyetçi insanlarda oldukça fazla görülen bu hastalığın belirtilerine gelecek olursak fazla hırs, aşırı sorumluluk sahibi olmak, beklentilerin fazla olması nedeni ile aşırı hayal kırıklıkları, sınırlarını koruyamayan ve hayır sözünü söyleyemeyen ve herkesi mutlu etmek isteyen kişilerde oldukça fazla görülür. Maalesef ki ”Hayır” demek bir çok kişi için oldukça zor bir eylemdir. Bu konuya yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Psikolojik hastalıklarSınır koymamak nedir? Öncelikle her bireyin sınırı olmalıdır ki , sınır denince aklına ne geldiği de önemlidir. Sınır koymak demek diye soranlara basit olarak şu cevabı verebiliriz, kişinin yağabileceği ve yapamayacağı arasında ki sınırlarını belirlemesi bu sınırları çevresinde ki insanlara da hissetmesidir.Basit bir örnek vermek gerekirse evinizi korumak için mutlaka anahtar ile kitlersiniz , tıpkı evinizde olduğu gibi kendinizi de zaman zaman koruma altına almalısınız. Bu koruma asla içine kapanma olarak algılanmamalıdır.

Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir?

  • Tükenmişlik sendromu belirtileri,
  • başta isteksizlik ve alınganlık olmak üzere,
  • uyku bozukluğu,
  • yorgunluk,
  • çabuk ve ani öfkelenme,
  • genel bir isteksizlik,
  • İş hayatında ani düşüşler ve işe olan ilgisizlik ve isteksizlik gibi belirtiler gösterir.

Ayrıca fizyolojik belirtilere de değinirsek,

  • Panik atak da olduğu gibi ani çarpıntılar,
  • migren zannedilen baş ağrıları çekebilir.

Özellikle kadınlarda çok daha fazla görülen bu hastalık ev hanımlarına oranla çalışan bayanlarda çok daha fazla görülmektedir. Bu araştırma sonucu hem işi hem evi hem de çocukların sorumluluğunu bir arada götürüp de sağlıklı bir birey olmayı düşünmenin imkansız olduğu görüşünü destekliyor.

Yapılan araştırmalar tükenmişlik sendromu belirtileri gösteren hastaların aşırı ilaç tüketiminin yanında alkol tüketimini de artırdığını kanıtlamıştır.

tükenmişlik sendromuTükenmişlik sendromu için ne yapmalı?
-Kendinizi özellikle ruh sağlığınızı korumak için mutlaka hayır kelimesini söylemeye alışmalı ve hayır demeyi öğrenmelisiniz.
-Kendinize kesinlikle zaman ayırmalısınız.
-Mutlaka hayır kelimesini söylemeye alışmalı ve hayır demeyi öğrenmelisiniz.
-Sınırlarınızı belirlemeli ve belirtmelisiniz ki bu sınırlar ile yapım yapamayacağınız işleri ayırmalısınız.
– Sosyal ortamlardan kendinizi çekmeli ve sevdiğiniz aktivitelere vakit ayırmalısınız.
– Spora ağırlık vermelisiniz ki çünkü spor serotonin hormonunu yani mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar.
– Tatil yapmak ve ortam değiştirmeye gelince bu sadece tükenmişlik sendromu için değil , tüm psikolojik hastalıklar için yapılabilecek en doğru eylemdir.

Genellikle tükenmiş sendromuna yakalanan kişilerde gördüğüm, çevresinde ki insanlara oldukça verici olması sebebi başta olmak üzere, özellikle de sevdiklerinin  üzülmemesi için aşırı fedakar davranışlarda bulunarak, adeta kendilerini tüketiyorlar
Son olarak şunu asla unutmayın ki insan psikolojide sürekli veren insan olursanız çevrenizde ki insanlar her zaman talepkar olur, bu demek oluyor ki tükenmemek için kendinize iyi davranın diyerek hoşçakalın…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git