Sosyal Fobi Nedir? Fobinin Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobisi yaşayan insanların toplum içinde ne kadarda zor anlar yaşadığı hakkında bir fikri olan var mı?Yada sosyal fobinin ne anlama geldiği hakkında fikriniz var mı? Sosyal fobisi olan bir kişi bu eşiniz olabilir yada evladınız, babanız, kardeşiniz hiç fark etmez bu hastalık belirtilerini gösteren kişilerle aynı evi aynı işi aydı ortamı paylaşmak çoğu zaman zor ve çekilmez olabiliyor. Hele siz sosyal bşr kişiliğe sahipseniz bu sorun özellikle eşler arasında çok büyük sorunlara yol açabiliyor. En kötüsü belki de tüm belirtilerini gösterdiğiniz ama bunun bir hastalık olduğu hakkında en ufak bir duyumunuz mu olmadı.İşte bayanlar bilen ve bilmeyenler için sosyal fobi ve belirtileri en önemlisi de nedenlerinin ne olduğunu bugün ki yazımızda sizlerle birlikte inceleyeceğiz.Sosyal fobi çevresi tarafından yargılanabileceği düşüncesini sık sık yaşayan, sürekli aynı korkuları tekrarlayan kaygı bozukluğudur. Kalabalık ortamlarda iletişime girmekten çekinen, bu ortamlarda düzgün konuşamayan hatta sesleri titreyen hastalar en doğal gereksinimler olan yemek içmek gibi konularda da toplum içinde çekinceceler yaşarlar. Ülkemizde yapılan araştırmalar da özellikle okul çağında ki kişilerin yüzde yirmi beşinde bu hastalık görülmektedir . Genellikle ergenlik döneminde başlayan ve kadınlarda daha fazla görülen bu hastalık belirtilerini dilerseniz daha kapsamlı bir şekilde sıralayalım.

Okulda sosyal fobi

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

– En beliğin özellik olan yüzde kızarma ve ellerde terleme
– Kusma veya her an kusa bilme korkusu
– Altına kaçırma veya kaçırma korkusu tedirginliği
– Sıkıntılı ve huzursuz görünüm
– Çarpıntı
– Sebepsiz boğazda kuruluk ve öksürük krizleri
– Konuşamama veya kekeleme
-Sebepsiz kaygılar

Sosyal fobi belirtileri

 

 

Belirtilerin Görüldüğü Ortamlar Nelerdir?

-Özel guruplarda ve ortamlarda konuşurken
-Yeni insanlar ile tanışmak
-Toplu yerlerde yemek yeme ve yeni tanıştığı kişilerin karşısında yemek ve içmek
-Özel bir yetkili ile görüşme
-Başka kişiler arasında çalışken özellikle  izlendiği zaman
-Tanımadığı kişilerle telefon konuşmalarında
-Aldığı bir eşyayı tekrar iade ve değişim yaptığında
-Yüz yüze konuşmalarda yeni tanıştığı veya tanımadığı kişinin gözlerine bakma

Sosyal Fobi Sebepleri nelerdir?

Kalıtsal bir rolü ispat edilemese de akraba evliliklerinin sosyal fobiye yakalanma oranı çok daha yükselttiği belirtilir. Fakat asıl neden beyinde oluşan elektriksel ve kimyasal bozuklular olduğu söylenmektedir.

sosyal fobi

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Aşaması Nedir?

Tedavisi olan sosyal fobi ilaç ve psikoterapi tedavisi bir arada uygulansa da kimi zaman sadece ilaç tedavisi kimi zamanda konuşma yani psikoterapi uygulana bilir. Uzman doktorun kararı ile en doğru tedavi yöntemi seçilse de bir çok uzman hem ilaç hem de psikoterapi tedavisinin bir arada çok daha doğru sonuçlar getireceğini söylemektedir.
Evet bayanlar kimi zaman çevrenizde sevdiklerinizi kendine güvensizlikle suçlasak da bir çok davranış bozukluğunun altında psikolojik sorunlar gözlenmektedir. Toplumuzda özellikle psikolojik sorunlarda doktora gitmenin delilik olarak nitelendirmesinden dolayı bir çok kişi uzaman bir hekime gitmek yerine sorunlarını kendi kendine aşmaya çalışmak ta hem kedilerine hemde çevrelerine büyük zararlar vermektedir. Aslında psikolog  ve psikiyatri bölümüne genelde deliler değil delilerin delirttiği insanların gittiğine inanıyorum ve kedinde bir anormallik hissederek doktora giden her insanı gönülden kutluyorum…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git