Tekrarlayan Düşükler (Gebelik Kayıpları)

Bu yazımızda şu sorulara cevap bulacaksınız: Neden sürekli düşük yapıyorum, tekrarlayan düşüklerin nedenleri nelerdir, nasıl tedavi edilir, bebeğim olacak mı? Tüm bu soruların cevabı aşağıda…

Tekrarlayan Düşükler (Gebelik Kayıpları):

 Tekrarlayan gebelik kaybı, ilk üç aylık dönemde veya ikinci üç aylık dönemin en başlarında art arda üç veya daha fazla gebelik kaybının olmasıdır. 20 çiftten biri art arda iki gebelik kaybı geçirebilir. 100 çiftten bir kadarının da art arda üç veya daha fazla gebelik kaybı olabilir, ikinci üç aylık dönemin ilk haftalarından sonra gebelik kaybı daha az görülür. İkiden fazla kayıp yaşanan ender hallerde, belirli bir sebep teşhis edilerek tedavi edilebilir.

Muhtemel sebepler şunlardır:
Kromozom değişimleri: Ebeveynlerden birinin değişim geçirmiş bir kromozom yapısı olabilir. Bu da ceninde, düşük yapma oranının yükselmesine yol açan değişikliklere sebep olur. Bu sorun, donör spermi veya donör yumurtasıyla çözülebilir.

düşük yapmakRahim ve rahim ağzıyla ilgili sorunlar: Eğer bir kadının rahminin olağan dışı bir biçimi varsa veya rahim ağzı yetmezliği sorunu yaşıyorsa, düşük yapabilir. Cerrahi müdahale ile rahim ve rahim ağzı sorunlarını düzeltilebilir.

Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar: Bazı kadınlarda daha fazla kan pıhtılaşması olur. Bu da plasentanın işlevini zayıflatır ve düşüğe neden olur. Bir kadının antikardiyolipin antikorları veya antifosfolipid antikorları ya da faktör Leiden taşıyıp taşımadığı testlerle belli olur. Bu saydıklarımızın hepsi, pıhtılaşmanın artması nedeniyle düşüğe neden olabilir. Düşük riskini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Başka etmenlerin de tekrarlayan düşüklerin sebebi olabileceği öne sürülmüştür. Bunların arasında, gebeliğin ilk dönemlerinde progesteron eksikliği, plasentanın yerleşmesiyle ilgili sorunlar ve çeşitli enfeksiyonlar sayılabilir. Ancak, bu sorunların tedavisinin sonraki gebeliğin sonucunu etkileyebileceğiyle ilgili kesin bir kanıt yoktur. Çoğu zaman, gebelik kaybı bir nedene bağlı olmadan da meydana gelebilir.

Umudunuzu yitirmeyin. Birkaç kez düşük yapmış olsanız bile, sağlıklı bir gebelik geçirme şansınız vardır. Geçmiş kayıplarınızın nedenleri bulunamasa da durum değişmez, ileriki gebelikleriniz daha başlangıçta özenli bakım gerektirebilir. Bu yüzden, doktorunuzla bebeğiniz gelişirken ne tür bir özel bakım görmeniz gerektiği konusunu konuşun.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git