Gebelikte Hepatit B

Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Bu virüs, tıpkı AİDS’e sebep olan HIV virüsü gibi, hastaların kanı ve vücutlarının salgıladığı diğer sıvılarla bulaşır ama HBV, HfV’den çok daha bulaşıcıdır.

Hepatit B hastalığı olan kadınlar bu enfeksiyonu doğum sırasında bebeklerine bulaştırabilirler. Yeni doğan bebekler de HBV pozitif bir anneyle temas sırasında virüsü kapabilirler. ABD’de hamile kadınlara doğum öncesi bakımın bir parçası olarak HBV taraması yapılır.
Yetişkinken HBV virüsünü kapmış olan kişilerin çoğu tamamen iyileşir. Bebekler ve çocuklarda ise kronik enfeksiyona dönüşme ihtimali çok daha yüksektir.

Hepatit B’nin üstesinden gelmek Gebelik sırasında hepatit enfeksiyonu kapmanın en büyük tehlikesi, HBV virüsünü bebeğe gebelikte hepatit bbulaştırmaktır. Gebelik komplikasyonları ve yeni doğan bebeğin enfeksiyonu kapma riski, HBV hastalığının aktivitesine bağlı gibi görünmektedir. Hastalık aktiviteniz yüksekse, bebeğinizde ve sizde oluşabilecek komplikasyon riskini azaltmak için ilaç verilebilir. Bebeğinize, doğduktan sonra virüse karşı antikorlar da verilebilir.

Hepatit B aşısı olağan bir uygulamadır ve  bebeklik çağında yapılan rutin aşıların zorunlu olanlarındandır. Bir seri iğne şeklinde yapılan Hepatit B aşısı, yeni doğanlara da, prematüre bebeklere de yapılabilir. Azami korunma için, serideki tüm iğnelerin yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git