Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Etkisi Ve Aile İçi Şiddet!

Geleceğimiz ve hayatımızın en güzel varlıklarıdır çocuklar, onları geleceğe hazırlamak da bütün ebeveynlerin en büyük görevidir.Çocuk istismarı çocuğa uygulanan fiziksel ve psikolojik bütün davranışlardır.( dayak, cinsel saldırı, aç bırakmak, yakıcı ve kesici nesnelerle zarar vermek ve en önemlisi ve kanıtlaması oldukça zor olan çocuklarda duygusal çöküntüye neden olan aşağılama)Bugün sizlere çocuklara uygulanan fiziksel şiddetten tutunda psikolojik şiddete ve çocuklarımız bu şiddetten nasıl korumamız gerektiği konusunda sizleri aydınlatmaya çalışacağım. Çocuklara uygulanan direk bir şiddet eylemi olmasa da aile içinde yaşanan şiddet çocukları olumsuz etkilemektedir. Çocukların olayları algılama konusunda geleneksel yaklaşımların ne kadar saçma olduğunu bilemem söylememe gerek var mı? Çocuktur anlamaz! O daha çocuk ne anlayacak! gibi sözlerin ne kadar yanlış olduğunu eminim ki yazımızın sonunda sizlere de anlayacaksınızdır.

Aile içi şiddetAile içi şiddet ne demektir?
Kadına şiddetin ,boşanmaların son dönemde oldukça artığı dünyamızda belki de şiddetin an ağır sonuçları çocuklarda ortaya çıkıyor.
Aile içinde yaşanan şiddet fiziksel başta olmak üzere bir çok sınıfa ayrılıyor. Sadece şiddetin ismi değişse de sonuç hiç değişmiyor. En kötüsü de fiziksel şiddetin yaratmış olduğu psikolojik tıranva yanında gerek sözel gerekse psikolojik şiddete maruz kalan çocuklarımız geleceğimizi tehlike altına alıyor.Ayrıca küçük yaşta şiddete maruz kalan çocukların da iler ki yaşlarda bu şiddet eylemini göstermesi de oldukça acı bir sonuç olsa gerek.
Şiddete maruz kalan çocuklarda en çok görülen rahatsızlıklar nelerdir?Şiddet nedir
1-Öfke( kontrolsüz)
2-Nedensiz yere ve ya sıklıkla ağlamak.
3-Okul başarısında sorun
4-Anneye aşırı düşkünlük
5-İçine kapanma yada tam tersi aşırı saldırgan davranışlar.
6-Yemek yeme ve uyumada zorluk
7- Psikosomatik belirtiler( karın ağrısı, alt ıslatma, bulantı, baş ağrısı gibi)

Küçük yaşta olumsuz şartla içinde büyüyen çocuklar ileriki yaşlarda bağlanma ve güven konusunda çok büyük sorunlar yaşabiliyor. Özelikle aile içinde güven duygusunu yaşayamayan çocuklar yaşadığı tüm insan ilişkilerini bir tehdit olarak algılıyor.

Çocukları şiddetten koruma yolları nelerdir?

  • Şiddeti durdurmada ki ilk adım şiddeti durdurmanın yollarını aramaktır.Çocuğunuzun şiddetten mutlaka uzak tutulması gerekmektedir.
  • Aile bireylerinin mutlaka psikolojik bir yardım almaları.
  • Çocuklarınızın şiddet konusunda duygularını dinlemeli ve onların kendisini ifade etmesinde yardımcı olmalısınız.
  • En önemlisi de şiddet içren medya yayınlarından mutlaka uzak tutun.
  • Çocuklarınızın ne tarz programlar seyrettiğini mutlaka takip altında tutun ve gerekiyorsa birlikte izleyerek onları bu programlar hakkında bilgilendirin.
  • Televizyon seyretme saatleri için sınırlar koyun ama sadece sınır koymakla yetinmeyin sizde bu sınırlara uyun.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git