Hiperaktif ve Yaramaz Çocuğun Arasındaki Farklar

Her hareketli çocuk hiperatktif değildir, bugün hiperaktif ile yaramaz çocuğun arasındaki farkları gözlemleyeceğiz. Öncelikle yaramaz bir çocuğun mizah yönü vardır, çevresel olay ve durumlardan etkilenirler. Ancak hiperaktir çocuklarda durum çok farklıdır dikkat eksikliği, dürtüsellik ve aşırı hareket en belirgin özelliklerindendir. Bunlara ilave olarak çok hareketli olmasının yanında elleri ayakları durmaz. Örneğin sınıfta veya oturulması gereken bir yerde oturmaz, oturmaya zorlandığı takdirde ise bu çok kısa sürer, çoğu zaman hiç susmadan konuşan bağıran, başkalarını rahatsız eden ya da işinden alı koyan bir çocuk profili çizerler. Gerekli eşyaları unutmak ve düzensizlikle bilinen özellikleri arasında yer alır. Yine hiperaktif çocuklarda tehlikeyi kestirememe gibi bir durum söz konusudur, birden atılırlar ve bir soru sorarken daha sorunun başında cevabı verirler.

Hiperaktif çocuklara uygulanan bir tedavi yöntemi var mıdır?

Erken tanı ile birlikte eğitsel tedavi uygulandığında olumlu sonuçlar gözlenmekte, bir uzmanın yardımını alarak çocuğun ihtiyacına ve problemine göre çözümler bulunabilir. Tedavi yöntemlerine gelince;

  • Davranış değiştirme programları.
  • Özel eğitim.
  • İlaç tedavisi.
  • Aile danışmanlığı.

Çocuk hiperaktivite tedavisinde en önemli unsur aile, okul ve doktor işbirliğidir. Uzmanın yönlendirmesiyle çocuğun okulda ve evde yapması ve yapmaması gereken şeyleri koordineli bir şekilde çocuğa uygulamak gerekir. Bu noktada aileye çok iş düşüyor, çocuğun davranışlarını bir yaramazlık olarak değil, bir hastalık olarak değerlendirmesi ve bundan dolayı sabırlı olmaları gerekiyor. Çocuğa çok da anlayışlı olmadan net kurallar koyup bu kuralları onun iyiliği için uygulamaları gerekiyor.

hiperaktivite ve tedavisiHiperaktivite neden olur?

Hiperaktivitenin 3 nedeni olduğu düşünülmektedir, bunlardan ilki kalıtımın etkisi, beyindeki bazı işlevsel bozukluklar ve çevrenin etkisi. Bu günkü yöntemlerle bebek anne karnındayken hiperaktivitenin teşhisi konulamıyor.

Kaç çeşit hiperaktivite vardır?

Üç çeşit hiperaktivite vardır bunlardan ilki bileşik tiptir, bileşik tipte hem hiperaktivite hem ataklık hem de dikkat eksikliği gözlenmektedir. İkinci tip ise hipetaktivite ve ataklığın yani dürtüselliğin önde olduğu tiptir. Üçüncü tip ise dikkat eksikliğinin önde olduğu tiptir, dikkat eksikliği çok fazla görülürken hareketlilik fazla görülmez.

Hiperaktivite çocuklarda yaygın mıdır?

İlk okula başlayan çocukların %2 veya 3’ünde böyle bir durum gözlemlenmektedir. Türkiye de aileler hızla hiperaktivite konusunda bilgilenmektedir. Ancak yapılan en büyük yanlış ise hiperaktivite ile yaramaz çocuğun birbirine karıştırılması. Bu gübü bir durumla karşılaşmamak için okula başlayacak çocuğu mutlaka bir uzmana götürmeniz gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git