Grip Tedavisi

GRİP (Enflüenza)

Etkeni Tip A, B, C Influenza virüsleridir. Bu üç grupta çok sayıda virüs bulunur. A grubu virüslerle olan grip birkaç yılda bir, büyük epidemiler yapmaktadır. C grubu virüslerle olan grip daha hafif bir seyir gösterir.

Grip Nasıl Bulaşır:  Gribe neden olan Influenza virüsü çok basit ve son derece  hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma şekilleri, öksürük ve hapşırıkla etrafa yayılan damlacıkların hava yoluyla kişiye geçmesi, hasta kişilerle doğrudan temas edilmesi ve gribe yakalanmış kişilerin ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalarla bulaşmadır.

Klinik tablo: Birden bire başlayan ateş, titreme, kırıklık, baş ve vücut ağrıları, öksürük, yutkunma ağrısı, ses kısıklığı ve konjonktivit grip için karakteristiktir. Hasta kendisini dövülmüş gibi bitkin hisseder. Sigara içenlerde bronşit ön plandadır. Yaşlılarda pnömoni gelişebilir. Bazı epidemilerde bulantı, kusma ve özellikle diyare görülmektedir.

gripKomplikasyonları: Grip pnömonisi, bakteriel süperenfeksiyonlar, akciğer apsesi, plevra ampiyemi, kalpte ritm bozuklukları, akciğer ödemi, grip ansefaliti, yüz felci, miyokardit, tromboflebit, Reye sendromu görülebilmektedir.

Profilaksi: A ve B virüsleri ile hazırlanmış aşılar kullanılır. Polivalan aşıların değeri azdır. Kronik bronşitliler, yaşlılar, sağlık personeli, iskemik ve romatizmal kalp hastaları, diyabetliler ve gebeler her sonbaharda aşılanmalıdırlar. Tek doz aşı yeterlidir. Etkisi bir yıl sürer. Ayni zamanda antiviral bir ilâç olan amantadine’in gripten koruyucu etkisi vardır. Epidemilerde önce aşı yapılır, ondan 3 hafta sonra günde 2 defa 100 mg amantadin (Amantadin kapsül 100 mg) verilir ve aşı yapılamayanlarda buna 7-8 hafta devam etmek gerekir.Her fırsatta önerilen C vitamininin grip profilaksisinde koruyucu bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır.

Tedavi: Günümüzde maalesef bu virüsü yok edecek bir ilaç yoktur. Ancak bu virüsün ortaya çıkardığı yakınmaları ortadan kaldıracak ilaçlar vardır. Örneğin virüsün oryaya çıkardığı ateş ilaçlarla düşürülür ya da akıntılar dönük ilaçlar verilir ve yakınmalar en az seviyeye indirilir. Hastalık döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir, özellikle C vitamini içeren besinler bolca tüketilmelidir. Portakal, limon, nane başta olmak üzere bolca mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmelidir. Grip virüsü sıcağa karşı dayanıksızdır bu yüzden vücudu sıcak tutmak gerekir. Su çok tüketilmelidir. Tavuk suyuna çorba da iyi gelir. Yatak istirahati gerekir. 1 hafta sonra hastalık kendiliğinden geçer.

Semptomatik tedavi: Öksürüğe karşı kodeinli preparatlar (Jjiıdicodine v.s.); bronkopnömoni, sinüzit, bakteriel bronşit ile komplike olduğu takdirde eritromisin (Erythrocine) verilir. Bunun dışında antibiotik gerekmez. Ateş çok yüksek olmadıkça antipiretik kullanılmamalıdır, zira 38-39 derecelik ateşler virusların ölmelerini sağlarlar.

Spesifik virostatik tedavi: Grip başlangıcından itibaren ilk 24 saat içinde kullanıldığı takdirde adamantin ve rimantadin Tip A 2 enflüenzasına çok etkili olmaktadır. Rimantadin preparatı yurdumuzda yoktur. Adamantin ya da amantadin preparatı olarak Amantadin kapsül 100 mg bulunmaktadır. Günde 2 defa 100 mg verilir.

Grip Aşısı:  Grip virüsünün, çok hızlı farklılaşan bir özelliği vardır. Bu sebeple % 100 koruyucu bir aşı şu an itibari ile yoktur. Ancak buna rağmen aşı olmak hastalığa yakalanmamınızın çok büyük oranda önüne geçer veya  daha hafif  hastalığı atlatmamızı sağlar. Grip aşısını sonbaharda yaptırmak en doğrusudur.

Grip aşısı altı  aylık çocuğa yapılabilir. Yine gebe kadınlarda ilk 3 aydan sonra vurdurulabilir.  Bunların haricinde  bağışıklık sistemi zayıf olanlar, 60 yaş üzerindeki yaşlılar , hastane ortamında bulunan çalışanlar , geçmeyen bir hastalığı olanlar, insanlar ile sürekli yakın temas içinde olan insanların aşı yaptırmaları tavsiye edilir. Bu kişilerin grip virüsüne yakalanma ihtimali son derece yüksektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git