Gebelikte Tiroid ( Hipertiroit ve Hipotiroit )

Tiroit hastalığı:

Tiroit, boyundaki Adem elması denilen çıkıntının hemen altında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir. Ürettiği hormonlar, kalp atış hızınızdan kalori yakma hızınıza kadar her şeyi içeren metabolizmayı düzenler. Bu hormonun çok az veya çok fazla olması, sorunlara yol açar.

Hipertiroit:

Tiroit beziniz çok fazla tiroksin hormonu üretirse, hipertiroit adıyla bilinen hiperaktif bir tiroit hastalığına yol açar. Bu durum metabolizmanızı hızlandırır ve ani kilo kaybı, düzensiz ve hızlı kalp atışlarına ve gerginlik ve asabiyete sebep olabilir. Hipertiroidi olan kadınların gebelikleri normal şekilde seyreder ama hastalığın kontrol altında tutulması zor olabilir. Ayrıca, hipertiroit tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçların bazılarını gebelik sırasında ve emzirirken yeniden ayarlamak gerekebileceği gibi tamamen kesmek de söz konusu olabilir. Örneğin, radyoaktif iyot içeren ilaçlar gebelik sırasında kullanılmamalıdır.

hamilelikte tiroidEğer hipertiroit hastalığınız varsa ya da bu hastalığı önceden geçirdiyseniz, ilaçlarınızı doktorunuzla birlikte gözden geçirin. Doktorunuz hastalığı gebeliğiniz boyunca izlemeye alacaktır. Hastalığın kontrol altında tutulması, hem sizin hem de bebeğinizin açısından önemlidir. Ateşiniz çıkar, ya da kendinizi hasta hissederseniz, derhal doktorunuzu arayın. Onun talimatlarını dikkatle uygulayın ve tekrarlayan ve kötüleşen işaret ve belirtileri kendisine bildirin.

Hipertiroit, bazen gebeliğin ilk üç aylık döneminde kötüye gidip gebeliğin ikinci yansında iyiye gidebilir. Bazı kadınlarda ise doğum yaptıktan sonra (lohusalık tiroidi) meydana gelebilir. Bitkinlik, asabiyet ve sıcağa karşı hassasiyette artışa neden olabilir. Bazen, lohusalık depresyonu gibi başka sorunlarla karıştırılabilir. Bu tür belirtileri doktorunuza bildirin.

Hipotiroit:

Hipotrioit, hipertiroidin tersidir; tiroid bezinin yeterince hormon salgılamamasından dolayı meydana gelir. Tiroit yeterince faal olmadığı zaman kendinizi yorgun ve uyuşuk hissedersiniz. Tedavi edilmezse, soğuğa karşı hassasiyette artış, kabızlık, solgun ve kuru bir cilt, yüzde şişkinlik, kilo alma, kısık ses ve depresyon gibi işaret ve belirtilerle ortaya çıkabilir. Hipotrioit işaret ve belirtileri gebelik yorgunluğuyla kolaylıkla karıştırılabilir.

tiroyidHipotrioidi olan kadınlar gebe kalmakta güçlük çekebilirler. Eğer kalırlarsa ve hipotrioitleri tedavi edilmez ya da yetersiz tedavisi görürse, düşük yapma, preeklampsi (gebeliğe bağlı yüksek tansiyon) , plasenta sorunları ve bebeklerinde gelişme geriliği gibi riskler artar. Ceninin normal şekilde büyümesi ve gelişmesi için tiroit hormonunun ilaçla takviyesi gerekir.

Eğer hipotrioidiniz varsa, replasman hormonu dozajı gebelik boyunca artabilecektir. Doktorunuz, gebelik boyunca tiroit seviyeleriniz kontrol edecektir ama testleri yaptırmanız gerektiğini ona hatırlatmakla da ona ayıp etmiş olmazsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git