Gebe Kalma Yolları (Nasıl Hamile Kalınır ve Şans Artırılır? )

GEBE KALMA YOLLARI

Bazı çiftler için gebe kalmak çok kolay olabilir. Diğerleri için ise biraz sabır, biraz da şans gerekir. Gebe kalmak için en uygun yaklaşımı merak ediyorsanız, bilmeniz gerekenleri ve size yardımcı olacak ipuçlarını burada bulacaksınız.

Gebe kalmanın temelinde karmaşık bir olaylar dizisi yer alır. Her ay, hipofiz bezinden salgılanan hormonlar yumur-talıklarınızı uyararak yumurtanın salınmasını (yumurtlama) sağlar. Salman yumurta, spermle buluşmak üzere fallop tüpüne doğru yol alır. Yumurta ile spermin birleşme oranının en yüksek olduğu dönem, doğurganlık dönemidir. Burada iki etmen ön plana çıkar;  Kadın üreme sisteminin içindeki
spermin yaşam süresi (en fazla beş gün). I Daha da kısa olan, yumurtanın yaşam süresi (24 saat).

Yumurtlama öncesindeki bir veya iki gün içinde cinsel ilişkiye girmek gebe kalma şansınızı artırır.

Peki, yumurtladığınızı nasıl bileceksiniz?

En kolay çözüm sık cinsel birleşmedir. Düzenli olarak haftada iki veya üç kez seks yapmak, neredeyse kesin bir şekilde gebeliğe en uygun dönemi isabet ettirmenizi sağlayacaktır. Ama doğurganlık döneminin tam olarak ne zamana denk geldiğini bilmek isterseniz, bunun için  bazı yöntemler var.

gebe kalmaGebelik için en uygun dönem Aşağıdaki basit ölçümler, tahmini olarak bu dönemi belirlemenize yardımcı olacaktır. Bu yöntemleri ayrı ayrı ya da birlikte uygulayabilirsiniz. Örneğin, bazı kadınlar ilk üç yöntemin – âdet döngüsü takibi, servikal sıvı ve bazal vücut ısısındaki değişiklikler – birlikte kullanılmasının, gebeliğe en uygun dönemi saptamada daha doğru sonuçlar verdiğini gözlemlemiştir.

Takvim yöntemi: Her ay âdetinizin başladığı günü işaretlemek için bir takvim kullanın. 1. gün âdet kanamasının ilk günüdür (lekelenme değil). Ayrıca her bir âdet döneminin kaç gün sürdüğünü takip edin. Çoğu kadın için yumurtlama, bir döngünün ortasındaki dört gün içerisinde meydana gelir.

Doğurganlığa en uygun döneminize bir zaman çerçevesi belirlemek için, birkaç ay âdet döngünüzü takip edin. En kısa döngünüzdeki gün sayısından 18 çıkarın. Bir sonraki âdetiniz başladığında, çıkan sayı kadar gün sayın. Bu hafta doğurganlığınızın en yüksek olduğu hafta olabilir. Gebe kalma şansınızı artırmak için, bu dönemde, özellikle yumurtlamanın hemen öncesindeki günlerde, her gün cinsel ilişkiye girin.

Avantajlar: Takvim hesabı kolay yapılır ve daha kolay hatırlanır.

Dezavantajlar: Hastalık, stres ve egzersiz gibi birçok etmen yumurtlamanın tam zamanının belirlenmesini etkiler. Gün saymak, özellikle düzensiz âdet gören kadınlarda yanlış sonuçlar verir.
Servikal sıvı değişimleri Yumurtlamadan hemen önce, şeffaf ve kaygan vajinal salgılarda artış gözlemleyebilirsiniz. Bu salgılar çiğ yumurta beyazını andmr. Yumurtlama sonrasında gebe kalma ihtimali düşük olduğunda, bu sıvı bulanık ve yapışkan bir hâl alır veya tamamen kaybolur. AvantajlarVa]mal sıvılardaki değişiklikler çoğu kez yaklaşan doğurganlık dönemine işaret eder. Bu iş için sadece gözlem yeterlidir. Dezavantajlar Sıvının kıvamı veya görüntüsü ile ilgili varılacak karar kişiye göre değişkenlik gösterebilir.

hamilelikVücut ısısı Bazal vücut ısısı, tam dinlenme halindeyken ölçülen vücut ısısıdır. Yumurtlama, bazal ısıda genellikle bir dereceden düşük hafif bir artışa neden olabilir. Bu ısı artışından önceki iki-üç günlük sürede doğurganlığınız en yüksek seviyededir. Bu hafif yüksek ısı, üç gün veya daha uzun süre sabit kalıyorsa yumurtlamanın gerçekleştiğini varsayabilirsiniz.

Bazal vücut ısınızı kontrol etmek için termometre kullanın. Dijital ya da özellikle bazal vücut ısısını ölçmek için tasarlanmış bir modeli deneyebilirsiniz. Her sabah yataktan kalkmadan önce ısıyı ölçün. Çıkan sonuçları, boş bir grafik kağıdına yazarak belli bir düzen yakalamaya çalışın.

Avantajlar Basit bir yöntemdir ve tek maliyeti termometredir. Ne zaman yumurtladığınızı belirlemede ve aydan aya istikrarlı olup olmadığını tespit etmede faydalı olur. Dezavantajlar Isı değişikliği belli belirsiz olabilir ve artış yumurtlamadan sonra gerçekleşebilir, bu da gebe kal-mak için çok geç demektir. Her gün ısı ölçümünü aynı saatte yapmak mümkün olmayabilir, hele ki uyku saatleriniz düzensiz ise.

Ovülasyon kiti: Reçetesiz satılan ovülasyon kitleri, yumurtlama öncesi salgılanan hormonların idrarınızdaki artışını test eder. En doğru sonuç için etikette belirtilen talimatlara uyun.

Avantajlar: Ovülasyon kitleri en olası yumurtlama zamanını tespit edebilir ya da yumurtlama başlamadan önce işaret verebilir. Bu kitleri çoğu eczaneden reçetesiz olarak alabilirsiniz.

Dezavantajlar: Ovülasyon kitleri genellikle cinsel ilişki ile ilgili hedef tarih belirleme işini abartmaya neden olur ve ilişki için tam tarih belirlemek geç kalmayla sonuçlanabilir. Bazı kadınlara da bu kitlerin fiyatı çok yüksek gelebilir.
Sorun yaşıyorsanız 30’lu yaşlarınızın başında veya daha gençseniz ve sizin ve partnerinizin sağlığı yerindeyse, bir doktora danışmadan önce kendi başınıza bir yıl boyunca gebe kalmayı deneyin. 35 yaşın üzerindeyseniz, sizin ya da partnerinizin doğurganlıkla ilgili sorunlarınız olduğunu biliyor veya bundan şüpheleniyorsanız, bir yıldan daha önce yardım almak isteyebilirsiniz.

Kısırlık, erkekleri de kadınları da eşit derecede etkiler ve tedavisi mümkündür. Sorunun kaynağına göre, jinekologunuz, partnerinizin ürologu ya da aile doktorunuz, sorunu tespit etmekte ve tedavi önermekte yardımcı olabilir. Bazı durumlarda bir doğurganlık uzmanı size en iyi seçeneği sunabilir.

DOĞURGANLIĞINIZI EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMAK:

İşte size gebe kalma şansınızı artırmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenlere dair basit ipuçları:

Yapmanız gerekenler:

  1. Sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin. Kilonuzu koruyun, günlük yaşamınıza fiziksel aktivite katın, sağlıklı beslenin, kafein kullanımını sınırlayın ve stres seviyenizi kontrol altında tutun. Bu iyi alışkanlıklar, gebelik süresince hem size hem de bebeğinize fayda sağlayacaktır.
  2. Düzenli seks yapın. Gebe kalmak isteyen çiftler için aşırı seks diye bir şey yoktur. Birçok çift için sadece bu bile yeterli olabilir.
  3. Yumurtlamaya yakın dönemde her gün seks yapın. Yumurtlamaya yakın günlerde her gün seks yapmak gebe kalma ihtimalinizi artırabilir. Her seks yaptığınızda partnerinizin sperm yoğunluğunda hafif bir düşüş olsa da, genelde bu sağlıklı bir erkek için sorun teşkil etmez.
  4. Gebelik öncesi planlamanızı yapın. Doktorunuz genel sağlık durumunuzu değerlendirerek sağlıklı gebelik ihtimalinizi artırabilecek yaşam tarzı değişikliklerini belirlemede size yardımcı olacaktır. Gebelik öncesini planlamak, özellikle siz veya partnerinizin gebe kalmaya engel teşkil edecek herhangi bir sağlık sorununun söz konusu olduğu hallerde daha da yararlı olacaktır.

Yapmamanız gerekenler;

Stres: Bazen gebe kalmaya çalış mak eğlenceden ziyade görev gibi görünebilir, ilk denemelerde hemen gebe kalamazsanız kendinizi aşırı strese sokmayın. En iyi koşullarda bile, bir döngüde gebe kalma ihtimaliniz en fazla yüzde 50’dir. En sağlıklı çiftler, sık ve korunmasız seks ile bir yıl içinde gebe kalırlar.

Sigara içmek: Tütün, rahim ağzı sıvısında spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilecek değişikliklere yol açar. Ayrıca, sigara içmek, düşük yapma, düşük doğum kilosu ve bebeğin oksijen ve besinlerden yeterince faydalanamaması gibi riskleri artırır. Sigara içiyorsanız, gebelik öncesinde bırakmanıza yardımcı olması için doktorunuza danışın. Hem kendiniz hem ailenizin iyiliği için sigarayı bırakma konusunda kararlı olun.

Alkol tüketimi: Alkol doğurganlığı azaltabilir ve gebe kalırsanız cenin için zararlı olabilir.

Doktor onayı olmadan ilaç kullanımı: Reçetesiz satılanlar da dâhil belli ilaçlar gebe kalmayı zorlaştırabilir. Diğerlerinin ise gebelikte kullanımı güvenilir olmayabilir.

SAGLIKLI SPERM:

Erkek doğurganlığı, çeşitli etmenlerden etkilenebilen sperm niteliği ve niceliğine bağlıdır. Erkeklerin doğurganlıklarını artırmak için yapabilecekleri sınırlıdır, fakat doğurganlığı en üst seviyeye çıkarmak ve spermlerden üstün performans elde etmek için atılabilecek bazı adımlar vardır.

Multivitamin kullanın. Günlük multivitaminler selenyum, çinko ve folik asit almanızı sağlar, ideal sperm üretimi ve işlevinde önemli rolü olan besinleri alın. Bol bol meyve ve sebze tüketin. Bu gıdalar sperm kalitesini artırmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir.

Stresi azaltın. Stres sperm üretimi için gerekli olan belli hormonlara etki edebilir. Aynı zamanda cinsel performansı düşürebilir.

Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivite, genel sağlığınız kadar üreme kapasitenize de iyi gelir. Bununla birlikte, aşırı egzersiz yapan erkeklerin hormon seviyelerinde geçici değişiklikler ve sperm kalitelerinde düşüş gözlenmiştir. Kilonuza dikkat edin. Vücut yağlarının normalden çok az veya çok fazla olması, üreme hormonlarının üretimini engelleyebilir. Bu da sperm sayısında azalma ve anormal sperm yüzdesinde artış ile sonuçlanabilir. Sağlıklı kiloda olan erkekler, genelde çok miktarda yüksek kaliteli sperm üretir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git