Gebelikte Kanser

Gebelikte kanser ender olarak görülür ve kadınların kansere yakalanma riskinin gebelik sırasında arttığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Ancak kanser, doğurganlık yaşına gelmiş kadınların gebelik sırasında bile başına gelebilir. Kanser tedavisi görüyorsanız veya kanser geçirmişseniz, gebeliği ertelemeniz tavsiye edilebilir. Örneğin, göğüs kanseri teşhisi konmuş kadınların, tedavileri bitene kadar gebe kalmayı önleyecek önlemler almaları istenir. Geçmişte göğüs kanseri geçirmiş olanlara da gebe kalmadan önce nüksedip etmeyeceğim görmek için beklemeleri tavsiye edilir. Bazı durumlarda kanser tedavisi doğurganlığı etkileyebilir.

Eğer hamileyken göğüs kanseri teşhisi alırsanız, hastalık genellikle gebe olmayan bir kadınınkiyle aynı seyri izler. Ancak, tedaviye hemen başlanması önemlidir. Gebelik sırasında tedavi görmek hayatta kalma şansınızı artırır ve size çocuğunuzu büyütme olanağı verir.
gebelikte kanserKanserin üstesinden gelmek Tedavi, kanserin türü, hangi evrede olduğu, en iyi tedavinin ne olacağı ve gebeliğin hangi evresinde olduğunuz gibi birçok etmene bağlıdır. Çeşitli tedavi seçenekleri gözden geçirilir. En yaygın tedavi türü olan kemoterapinin en tehlikeli olduğu zaman gebeliğin ilk üç aylık dönemidir. O dönemde, doğum kusurları ve düşüğe yol açma riski vardır. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemlerde, kemoterapi bebeğin doğum kilosunu düşürebilir. Başka sorunlara yol açma riskinin derecesi, kullanılan ilaca göre değişir.

Radyoterapi bebeğinizi etkileyebilir de, etkilemeyebilir de. Etkilemesi, ne şekilde maruz kaldığınıza, radyasyonun hangi bölgeye verildiğine (bebeğe olan mesafesi), tedavinin zamanlamasına ve ceninin gebelik yaşına bağlıdır. Göğsünüze ve karnınıza uygulanan radyasyon, başınıza ve bacaklarınızın alt kısmına uygulanan radyasyondan daha fazla etkileyecektir bebeği. Ceninin en korunmasız olduğu dönem gebeliğin 8-15. haftaları arasıdır. Kendi özel durumunuza göre, tedaviyi erteleyebilir ya da bebeği sağ salim dünyaya getirdikten sonraya bırakabilirsiniz.

Gebeyken cerrahi müdahale yapmak da mümkündür çoğu zaman. Gebelik sırasında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulursa ve müdahale rahimle ilgili değilse, yapılacak en doğru iş, ameliyatın bebeğin dünyaya gelmesini beklemek yerine gebeyken yapılması olabilir. Ancak ameliyat kann bölgesinde iltihap ya da enfeksiyona neden olursa, erken doğum riskini artırabilir.

Gebeliğin kanserin ilerlemesine doğrudan bir etkisinin olup olmadığı bilinmiyor ama birçok vakanın tedavisinde sorunlara neden olabilir veya tedavi seçeneklerini azaltabilir. Doğum yaptıktan sonra kanser tedavisi görecekseniz, ileride daha fazla çocuğa sahip olmanıza engel olmaması için (eğer bu sizin için önemliyse), ne gibi önlemler almanız gerektiğini sağlık ekibinizle konuşun. İleride gebe kalmanıza olanak sağlayan teknikler vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git