Mol Gebeliği

MOL GEBELİĞİ (ÜZÜM GEBELİĞİ)
Mol gebeliği, plasentayı rahim zarına bağlayan küçük, parmağa benzeyen çıkmtıların (koryonik villus) sağlıklı gelişmemesinden kaynaklanır. Bunun sonucunda, rahmin içinde bebek yerine anormal bir kitle oluşur. Kitle, döllenmiş yumurtadaki anormal kromozomlardan kaynaklanan plasenta dokusu tümörüdür. Mol gebeliği nispeten daha ender görülür.

İşaret ve belirtileri: Mol gebeliğinin başlıca belirtisi, 12. haftada başlayan kanamadır. Gebeliğin süresi hesaba katılırsa, rahim, çoğu zaman olması gerektiğinden çok daha büyüktür. Şiddetli bulantı ve gebeliğin diğer bilinen sorunları da sık görülür. Mol gebeliği ultrason muayenesiyle teşhis edilir.

Tedavi Mol gebeliği, D&C işlemiyle rahimden alınarak sona erdirilir. Anestezi verildikten sonra rahim ağzı genişletilir ve rahmin içindekiler vakumla yavaşça alınır. Mol gebeliği dokusu alındıktan sonra doktorunuz, human koryonik gonadotropin (HCG) adı verilen gebelik hormonunun seviyelerini daha bir süre izlemek isteyecektir. Bazen bu tümör kötü huylu bir tümör olabilir ve tümör alındıktan sonra HCG hormonu seviyesi yüksek kalabilir veya artabilir. Bu nedenle, doktorunuz HCG seviyenizi düzenli olarak ölçmek isteyebilir. Mol gebeliğinin anormal hücreleri kanserli (kötü huylu) hale gelirse, kemoterapi görmeleri gerekecektir. Bu, kanser tedavisinin en büyük başarılarından biridir çünkü uygun bir kemoterapiyle bu kanserler genellikle iyileşebilmektedir. Mol gebeliği geçiren kadınların en az bir yıl yeniden gebe kalmamaları tavsiye edilir. Bir kere mol gebeliği geçirdiyseniz, ileride bir daha geçirme riskiniz daha yüksektir. Bununla birlikte, sonraki gebeliklerin normal olma ihtimali hiç de az değildir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git