Kadınların Korkulu Rüyası Miyom Nedir?

Bir bayan olarak hayatın kadınlar için yeterince zor olduğunu söyleyebilirim. Gerek yaşam şartları gerekse kadınlara özel olan hastalıklar bu zorluklar içinde bayanların psikolojisi olumsuz bir şekilde bozsa da hastalıkları tanımak ve bilinçli bir hasta olmak oldukça önemlidir. Son yıllarda en az üç kadından birinde görülen miyom bugün sizlerle paylaşacağım konumun konu başlığı. Her zaman söylediğimiz gibi eğer yazımızda ki miyomla ilgili tanılar size uyuyorsa biran önce uzman bir doktora bir başvurmanızı önerir sağlıklı bir yaşam dilerim.

Woman Holding Her StomachMiyom Nedir?
Kadınların son günlerde korkulu rüyası olan miyom rahim dokusunda yer alan çapları genellikle 1 cm başlayıp 15 cm kadar büyük olabilen iyi huylu tümörlere denir.Kadın hastalıkları arasında en çok görülen hastalıkların başında gelen miyomlar, yapılan araştırmalara göre 30 yaş ve üstü üç kadından birinde görülmektedir. Özellikle kadınlık hormonu diye bilinen östrojen hormonu miyomun çok daha çabuk büyümesine neden olduğu söylenmektedir. Miyom üreme çağında başta olmak üzere özellikle gebelik de östrojen hormonunun artmasından dolayı büyüme gösterebilir. İşte bu sebeple hormon ilacı kullanan menopoz hastalarında miyomlarda bariz bir küçülmeden söz edebiliriz.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?Miyom ve belirtileri
Miyom kimi hastalarda çok belirgin bir belirti göstermese de kimi hastalarda çok ağır belirtiler göstermektedir. Miyom hastalarında en çok görülen belirtide adet kanamasının fazla ve uzun sürmesi ve dayanılmaz sancılardır. Kanam sırasında pıhtıda olması da bir diğer belirtidir. Aşırı kanama kansızlığa yol açabileceğinden dolayı bu durumun bir uzmanla paylaşılması oldukça önemlidir. Evet bayanlar bu belirtiler en çok rastlanan belirtiler olup bunun yanında Bacak ve sırt bölgesinde ağrı, cinsel ilişkide ağrı, özellikle adet dönemin öncesi ve adet döneminde karın ağrısı, Gaz, idrara sık çıkma, ve kabızlık da miyomun belirtileri arasında sayabiliriz.

Gebelikde miyomGebelikde  miyom!
Kadın doğum uzmanın incelmesi sonucunda miyomun yeri, büyüklüğü ve gebe bayanın şikayetlerine göre bir değerlendirme yapılarak gebeliğin sürdürüp sürdürülmeyeceğine karar verilir. Çünkü hızlı büyüyen miyom kan damarlarının beslenememesine yol açabilir. Nadirde olsa hamilelik esnasında miyom için ameliyat yapılsa da bu durum erken doğumdan tutunda düşük riskine kadar birçok riskleri doğurabilir.
Miyom, kısırlığa neden olur mu?
Miyomun kısırlığa sebep olduğu tanısı hala kanıtlanamamıştır, fakat tüp bebek tedavisinde miyomun konumuna ve yerine göre gebelik şansını azaltma riski taşıması halinde genellikle miyomlar alınır.
Miyomun tedavisi nedir?
Uzman hekimler miyomun rahim içinde ki durumu ve büyüme hızını değerlendirerek bir karar verir. Yani genellikle uzmanlar miyom hastalarını altı ayda bir takibe alarak miyomun büyüme hızını takip ederek alınıp alınmayacağı kararını vermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git