Hamilelikte Bebek Hareketleri Nasıl Olur?

Anne adaylarının en fazla heyecan veren deneyimi bebeğin ilk hareketini hissetmektir.  Anne adaylarının bebeğinin hareketini hissetmesi önemli olduğu kadar bebeğin durumunu yansıttığı için ayrı bir önem kazandırır. Gebe bir kadın karnındaki bebeğin hareketini ilk hissetmesine (quickening) ismi verilir. Bu hareket birçok hamile tarafından kelebeğin kanadını çırpması, baloncuklar veya karnın içerisinde gaz dolaşması gibi algılanır. İlk bebeğine gebe olanlar bebeklerinin ilk hareketini genellikle hamileliklerinin 18 ile 24. haftası arasında fark eder. Anne adayına bu heyecan veren bir deneyimdir. Tecrübeli anneler de hem hissettiklerini bildiklerinden hem ilk hamileliğe göre daha gergin rahimleri olduğu için daha erken, ortalama 16. hafta sonrası bebeklerinin hareketlerini fark ederler.

BEBEK HAREKETLERİNeden bazı hamilelerde ilk hareket gecikir?
Heyecan içindeki olan anne adayları bebeklerin hareketini hissetmesi önemlidir. Bu hareketler bebeğin durumunu anlatır. 4 ayı geçtiği halde hareketleri hissetmeyen anne adayları telaşlanır. Oysa ilk harekette anne adayının kilosu, bebeğin pozisyonu önemlidir. Aynı hamilelik haftasında olmasına rağmen farklı şekilde hissetmeyenlerin de olması bu farklılıklardan kaynaklıdır.
Hareket sayısı önemlidir

İçinde bir canlı hareket etmesi eğlence dışında düşündüren bir konu da hareketlerinin sayısıdır. Bazı bebekler az hareket eder bazı bebek de çok hareketlidir. Hamileliğin 28. haftası sonrası bebek hareketinin sayısı bebeğin hali hakkında bilgi verebilir. Hareketin azalması bebeğin sıkıntısı olduğunu düşündürür, tetkik gerektirir. Bebek hareketinin sayılması uzmanlar tarafından kullanılan, giderek popüler olan bir uygulamadır. Ücretsiz, Basit herkesin yapabileceği olması cazip kılmakta. Fetal hareketi saymaya başlamak da uygun olan zaman bebeğin en hareketli olduğu anlardır. Kaydetmeye başlarken saatini ve hareketini yazın. Kâğıda Her harekette işaret koyun. 10 harekete geldiğinde saati not edin.  Her gün bu testi aynı saatler yapın. Bebek sakinse 5-10 dk. yürüyün,  sonra da sol yanınıza yatın.  Bebekte her hareket hissedilemeyeceğini unutmayın. Normalde bebeğin 4 ile 10 defa hareket etmesi gerek. Bu sayı eğer 10’dan azsa doktorunuzu arayın. Çok hareketli olan bir bebek ileride çok hareketli olması durumu söz konusu olmaz. Aynı zamanda söylenenlerin aksine bebeğin hareketleriyle cinsiyetinin de bir bağlantısı bulunmuyor

Daha kolay Bebek hareketlerini hissetmek için ipuçları

  • Bebek 28 haftalıktan büyük ise sırt üstü yatınız
  • Şekerli şeyler içiniz
  • Yüz üstü yatınız
  • Karnınıza müzik çalın. İşe yarayacaktır
  • Yatağa uzanın dinlenin, gevşeyin.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git