Çocuğum 21 Aylık ama Hala Konuşamıyor Dil Gelişimi İçin Ne Yapmalıyım?

Soru: Merhaba, Benim oğlum 21 aylık olacak bu ayın 27 sinde. Hastanede yattık yanımızda bir çocuk vardı. 24 aylıkmış. Bir görseniz şakır şakır konuşuyor. Diyemediği kelime yok. 21 aylık olmasına rağmen sadece anne, baba, anane, mama diyebiliyor. Çok üzülüyorum dil gelişimi için neler yapmalıyım …

Çocuğunuzun 21 aylık olmasına rağmen hala konuşmaması endişe verici olabilir. Ancak, bu durumun birçok nedeni olabilir ve her çocuğun gelişimi farklılık gösterebilir. İlk olarak, çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimini desteklemek için aşağıdaki adımları düşünebilirsiniz:

Profesyonel Bir Değerlendirme Yaptırın: Çocuğunuzun dil gelişimini bir pedagog veya dil ve konuşma terapisti gibi uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirmesini sağlayın. Uzmanlar çocuğunuzun durumunu değerlendirebilir ve size özel tavsiyelerde bulunabilirler.

Konuşmayı Teşvik Edin: Çocuğunuzla sürekli iletişim kurun ve onunla konuşun. Basit cümleler kullanarak nesneleri, olayları ve duyguları adlandırın. Onunla göz teması kurun ve konuştuğunuzda dikkatini çekmek için jest ve mimikleri kullanın.

Kitap Okuyun: Çocuğunuza düzenli olarak kitap okuyun. Resimli kitaplar, renkli resimler ve basit kelimeler içeren kitaplar seçin. Kitap okumak, dil gelişimini teşvik etmek için harika bir yoldur.

Oyun ve Etkinlikler: Çocuğunuzla oyunlar oynayın ve etkinlikler yapın. Oyunlar aracılığıyla renkleri, şekilleri, sayıları ve kelime dağarcığını genişletebilirsiniz. Örneğin, bloklarla oynayarak renkleri ve şekilleri öğretebilirsiniz.

Dil Gelişimini Destekleyen Oyuncaklar: Dil gelişimini destekleyen oyuncaklar seçin. Örneğin, kelime dağarcığını genişletebilecek, renkleri, şekilleri öğretebilecek veya zeka gelişimini teşvik edecek oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Sabırlı Olun: Her çocuğun gelişimi farklıdır ve bazı çocuklar diğerlerinden daha fazla zaman alabilir. Sabırlı olun ve çocuğunuzun kendi hızında ilerlemesine izin verin.

Çevresel Faktörleri Değerlendirin: Çocuğunuzun dil gelişimini etkileyen çevresel faktörleri gözden geçirin. Aşırı gürültü, stresli bir ev ortamı veya dil gelişimi için uygun olmayan bir ortam, çocuğunuzun konuşma becerilerini etkileyebilir.

Eğer çocuğunuzun dil gelişimi konusunda endişeleriniz devam ediyorsa, bir uzmana danışmak her zaman en iyisidir. Uzmanlar, çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını değerlendirir ve size uygun stratejiler ve kaynaklar sunabilir.

Zennube.Com Üyelerinin Cevabı:

Seher: Benim kızımda 21 aylık anne diyor herkese.. Başka hiç bir net kelimesi yok..arada yenisini öğreniyor. Sonra ertesi güne kalmıyor bile unutuyor tekrar etmeme rağmen.


Nazilya: Banim çocuklarım geç konuştular. Büyüğü 5 yaşında konuştu ikincisi yeni başladı. 4 olacak en küçüğü de hiç konuşmaz baba anne bile demez 18 aylık. Uğraşacaksın hama her şeyin zamanı var.


Zerrin: Benim oğlum da 23 aylık anne, baba, anneanne mama başkada bir şey demiyor her çocuğun gelişimi farklıdır.


Zeynep: Zeki çocuklar geç konuşuyormuş diye duymuştum ama.


Işın: Sabır konuşur her çocuk farklıdır unutma annesi


Döne: Her şeyi zamana bırakın vakti saati gelince hepsi olur.


Özlem: Aynen ben çok takıntı etmiyorum mutlaka bir gün konuşacak acelemiz yok.


Nergiz: Dil gelişimi için bir fikrim yok fakat üzülmeyin derim başka sorunlar yoksa yani algıda vs. Hiç stres etmeyin.Benim oğlum erken konuştu arkadaşın oğlu geç konuştu aynı yaşıtlar. O daha net anlaşılır tane tane bizimki hala bebeksi ve bazı kelimeleri net değil. Zamanla düzeleceği kanısındayım.


Demet: Benim kızım 3 buçuk yaşında daha yeni konuşmaya başladı sadece anne dede diyor. Baba bile diyemiyor.


Neriman: Her insanın nasıl fiziksel özellikleri nasıl farklıysa gelişimi de öyle farklıdır çocuklar akşamdan sabaha değişim gösterirler bunu sakın unutmayın.


Necla: Üzülmeyin her çocuk farklıdır fakat kalabalık ortamlarda ve ailelerde çocuklar çok şey öğreniyorlar.Bol bol konusun onunla oyunlar oynayın kitap okuyun kartlarla nesne ismi eylem kartlarla çalışın derim çok işe yarıyor.


Talha: Benim oğlum 27 aylık gel dışında bir şey demiyor bende çok takılıyorum ya.


Hamide: Be ne ağlamıştım yaa doktor doktor gezdim diğerlerine bakıyorum bülbül gibi konuşuyor benimkinde tık yok çok korkuyordum. 28 aylıkken bir açıldı şimdi susturamıyorum merak etmeyin kitap okuyun bol bol çizgi filim izletmemeye çalışın biraz daha sabır.


Nihal: Bol bol konuşun yaptığınız her şeyi konuşarak anlatın. Tablet bilgisayar tv den uzak tutun .Sürekli sohbet edin çocukla konuşmayı ilerletecek kartlar var resimli onlar da işe yarıyor.Aynı yaş gruplarıyla bir araya getirin. Çok geri ise pedegog yardımı alın. Kreşler de işe yarıyor benimki 21 aylıkken tam konuşuyordu çocuğa göre de fark ediyor ama erkek çocuklar geç konuşuyor derler.Yine de tedbirinizi alin.Bir arkadaşımın kızı 30 aylık tam kelimesi yok. anlatamadığı için de farklı tepkiler veriyor evde çıplak dolaşıyor ve daha neler ama anne baba iletişimi çok bozuk.Evlilikte sorunlar var baba ilgisi eksik bunlar da çok önemli.


Eda: Psikiyatri çocukla ilgili konuşuyor çocuğa işte şuraya bak bunu al onu getir diyor. Daha sonra pedagoga yönlendirdi. Pedagog test yaptı. Rapor hazırlayacak ona göre de psikiyatri teşhis koyacak yada bir şeyi yok diyecek. Belkide kreşe devam diyecek. Belkide dil eğitimine yollayacak. Otizm olmadığı bariz belli zaten.


Zehra: Her çocuk bir olmaz. Konuşur merak etmeyin sonrada sus dersiniz benimde oğlum 27 aylıkken hem yürüdü hem tamamen konuşmaya başladı kızımda 27 aylıkken hem yürüdü hem tamamen konuşmaya başladı. Bırakın başka çocukları siz kendi çocuğunuzu dinleyin 2 kelimede olsa gözlerine bakın konuşun çocuğunuzla şükür sağlıklı önemli olan bu hiç üzülmeyin. Her çocuk farklıdır.


Saliha: Niye kendinizi üzüyorsunuz ki hiç gerek yok bütün çocuklar farklı büyürler hiç biri diğeriyle aynı şekilde gelişemez çünkü hepsinin becerileri farklıdır. Hem ay olarak da daha küçük acele etmenize hiç gerek yok sağlıklıysa keyfi yerindeyse tamam o kendini hazır hissettiği zaman şakır şakır konuşacaktır zaten sizde kendinizi üzdüğünüzle kalırsınız. Çünkü konuşmaya başladığında bu sefer susturamayacaksınız . o yüzden içinizi ferah tutun ve bütün karamsarlıkları unutun


Seda: Her çocuğun gelişimi ayrı başka çocuklarla kıyaslamak için çok küçük oğlu 3,5 yaşında daha söyleyemediği harf çok doktora götürdüm tam öğrenme yaşı gelişim zamanı biraz daha bekleyin dedi.


Tabi ki üzülmeyin sadece çocuğunuzla konuşarak ilgilenerek vakit geçirin ve kitap okuyun ve istediği şeyi ismiyle söyleyerek yarım değil doğru telaffuz ederek verin.


Birgül: Hiç üzülüp stres yapmayın elbet konuşacaklar ama sizinde destek olmanızda fayda var tebrik ederim sizi en azından neler yapabilirim diye düşünüyorsunuz bazı anneler tv karşısına bırakıp iş güç derdindeler tabi her şey bizim elimizde size tavsiyem her akşam yatarken masallar okuyun kitap okuyun ve gün içinde her şeyi anlatın çocuğunuzu vallahi ben anlatacak laf bulamayınca yemek tarifleri veriyorum bol muhabbetler dilerim


Kamer: Onunla sürekli konuşarak bir şeyler yapın. Ona resimli hikayeler anlatın ve karakterlerin isimlerini siz söyleyin sonra ondan söylemesini isteyin. Çizgi film izletin karakterlerin neler yaptıklarını ona sorun bunlar gibi bir çok etkinlikler çoğaltabilirsiniz.


Fatma: 21 ayına girecek kızım babadan başka kelime yok kendi kendine konuşuyor ama kendi anlıyor biz bir şey anlamıyoruz biz anlamasak ta sohbet ediyoruz kitap okuyoruz şarkılar dinliyoruz ayrıca üzülmüyorum kafama da takmıyorum sizde takmayın konuşmak bebek den bebeğe değişir oğlum 12 aylık konuşuyordu sadece ilgilenin.


Gizem: Hanımlar bilginiz olsun evet her çocuk bir değil ama bende aynen diyorum.Benim çocuğum konuşuyor evet ben iletişim kuruyordum onu anlıyordum ama etraftan bu çocuk konuşmuyor diyordu ve ben de son yer olarak çocuk gelişimine götürdüm doktorun demesine göre 2 yaşındaki çocuğun 2 cümle ve kurması gerekiyor gelişim olarak.


Aslı: Bu durum normal.ama yinede geliştirmesine yardımcı olun.mesela bir şey istediğinde hemen yapmayın anlatmasına zaman tanıyın.Masal okuyun odanın farklı köşelerine bir şeyler koyun ( kaşık,bardak,elma ) vs gibi.ama önce ne olduklarını anlatın sonra dağıtın. Ve sizin seçtiklerini getirmesini rica edin. Getirdiği şeyin adını tekrarlatın ve alkışlayın.Bunun gibi başka şeylerde düşünebilirsiniz.ama mutlaka bir şeyler istemesine ve anlatmasına zaman tanıyın. Yanlışlarını da sürekli düzeltmeye çalışmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git