Bebek Doğduktan Hemen Sonra Neler Olacak?

Doğumdan hemen sonra: Doğduğu zaman bebeğiniz hâlâ göbek kordonuyla plasentaya bağlıdır. Ana babalar çoğu zaman göbek kordonuna kıskaç takılmasına ve kesilmesine nezaret etmek isterler. Böyle bir arzunuz varsa, bunu belirtin. Size ne yapmanız gerektiği gösterilecektir. Göbek kordonunu kesmek için acele etmeye gerek yoktur. Kordon üzerine iki tane kıskaç takılır ve kıskaçların arasına acı vermeyecek şekilde makas atılır. Eğer göbek kordonu bebeğin boynuna dolanmışsa, bebeğin omuzlan daha dışarı çıkmadan kıskaçlar takılıp kesilebilir.

Doğumdan hemen sonra bebeğiniz kucağınıza ya da karnınızın üstüne bırakılabilir. Bazen değerlendirme yapması ve bakması için bebek bir hemşireye ya da çocuk doktoruna da teslim edilebilir.

Daha sonra bebek tartılır ve muayene edilir. Üstü başı kurulandıktan sonra üşümesin diye battaniyeye sarılır. Apgar sayılan  (yeni doğan bebeğin yaşama uyumunu nümerik olarak değerlendiren yöntem  alınır ve bir ve beş dakika aralıklarla kaydedilir. Bebek odasında başka bebeklerle karışmasın diye bileğine bir künye takılır. Bu, bebeğin kimliği konusunda bir karışıklık olmasını önlemeye yönelik güvenlik önlemlerinden ilkidir.

Çoğu durumda, doğumdan hemen sonra bebeği kucağına almak ve süt ver­mek mümkün olabilir. Ama eğer bebeği­niz, solunum güçlüğü gibi yardıma ihti­yacı olduğuna dair bir belirti gösteriyorsa, bebek bakım odasında daha kapsamlı bir değerlendirmeye alınır.

doğum sonrasıPlasenta çıktıktan sonra, rahim kasılmalarını sağlamak için, size enjeksiyon ya da damar yoluyla oksitosin gibi bir ilaç verilebilir. Doğum sonrasındaki rahim kasılmaları önemlidir. Rahmi sıkılaştırmak için bazen ilave ilaçlar da gerekebilir.

Plasentanın çıkışı: Bebeğiniz doğduktan sonra neler olmaz ki! Siz ve partneriniz bebeğin doğumunu heyecanla kutlarsınız. Doğum sürecinin nihayet bitmiş olması ve bebeğinizin dünyaya gelmesi sizi rahatlatmıştır. Bu arada, doktor bir kenarda ilk nefeslerini alan bebeğinizi muayene ediyor ve siz de o güzelim ağlama sesini duyuyorsunuzdur. Doğum sürecinin üçüncü ve son evresi plasentanın çıkışıdır. Plasenta, bebeğin göbek kordonuyla bağlı olduğu rahmin içindeki organdır. Bebeğinizi gebeliğiniz boyunca besleyen organ odur. Birçok çift için plasenta, diğer adlarıyla eş ya da son, bir şey ifade etmez. Doğuma nezaret eden tıbbi personel için ise anne fazla kan kaybetmeden plasentanın çıkması önemlidir.

Neler oluyor? Kasılmalar bebeğiniz doğduktan sonra da devam eder ama hafiftir. Bu kasılmalar bir takım sebeplerden dolayı gereklidir. Bu sebeplerden biri de plasentanın çıkışma yardımcı olmalarıdır. Genellikle doğumdan 5-10 dakika sonra plasenta rahim duvarından ayrılır. Son kasılmalar plasentayı rahimden vajinaya doğru iter. Çoğu zaman bir kan fışkırmasıyla birlikte gelen plasentayı çıkarmanız için bir kez daha ıkınmanız söylenebilir. Bazen plasentanın kopması ve çıkması 30 dakika kadar sürebilir. Doktorunuz bebek doğduktan sonra karnınızın alt bölümüne masaj yaparak rahmin kasılmasına ve plasentayı atmasına yardımcı olabilir.

Hissedebilecekleriniz: Plasentayı dışarı atmak için rahim kasılırken pek fazla bir ağrı hissetmezsiniz. İşin en zor kısmı plasentanın çıkışını sabırla beklemektir. Doktorunuzun karnınızın içine doğru yaptığı masaj canınızı acıtabilir.

Yapabilecekleriniz: Ikınmanız söylendiği zaman ıkınmak plasentanın çıkmasına yardımcı olur. Siz ıkınırken, doktorunuz da plasentaya bağlı olan göbek kordonunun kalan kısmını yavaşça çeker. Çoğu vakada, plasentanın çıkışı bebek doğumunun olağan bir parçasıdır ama plasenta rahim duvarından kendiliğinden ayrılmadığı zaman (plasenta tutunması) komplikasyonlar oluşabilir. Bu durumda, doktorunuz rahmin içine elini sokarak plasentayı eliyle çıkarır.

Plasenta çıktıktan sonra, doktorunuz normal ve eksiksiz olduğundan emin olmak için plasentayı muayene eder. Eğer gözüne bir eksiklik çarparsa, rahmin içinde kalan parçalarını çıkarmak zorundadır. Plasenta parçalarını ameliyatla almaya ender olarak ihtiyaç duyulur. Eğer içeride parça kalırsa, kanamaya ve enfeksiyona neden olabilir. Doktorunuz plasentayı çıkardıktan sonra atar. Çoğu kadın onu görmez ama eğer isterseniz görmek isteyebilirsiniz. Genelde yuvarlak ve kırmızıdır, çapı 15-20 cm arasında ağırlığı ise 550 gram civarındadır. Çoğul doğumlarda, birden fazla plasentanın çıkması söz konusu olabilir. Bazen de birden fazla göbek kordonunun bağlı olduğu tek bir plasenta vardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git